onsdag, februar 09, 2011

Klimakamp er fattigdomsbekjempelse!

Klimaendringene er urettferdige. De viser ikke nåde, og rammer i stor grad verdens aller fattigste. I Uganda er hovedeksportvaren kaffe. Dersom temperaturen øker med bare 2 grader, så vil hele grunnlaget for kaffedyrking i Uganda forsvinne. Dette betyr at millioner av mennesker mister inntektskilden sin, og at de blir stående uten noen som helst form for sikkerhet i fremtida.

I Bangladesh lever store deler av befolkningen av risproduksjon, en vekst som krever helt spesifikke vekstforhold. Ettersom temperaturen øker på jorda, smelter mer og mer av snøen i isbreene i Himalaya. Dette fører til flom i det flate landet, hvor rismarkene oversvømmes av vann og avlingene blir ødelagt. Når isbreene tar slutt blir det tørke.

Værforholdene blir stadig mer ekstreme, og i mange land har folk ikke midler til å beskytte seg mot flom, tørke, jordskjelv og orkaner. Hjem blir ødelagt, arbeidsplasser revet bort og menneskeliv ødelagt.

Klimatiltak er ikke noe vi må gjøre for å redde oss selv, eller for å etterleve internasjonale avtaler. Vi må gjøre det for verdens fattigste. Derfor er det spesielt viktig at vi sier et klart nei til mer klimafiendtlig utvinning av olje. La oss begynne med å si nei til olje i Lofoten, Vesterålen og Senja!


Hildegunn Fallang (20),

listekandidat i Oppland

Ingen kommentarer: