mandag, februar 14, 2011

Situasjonen i Egypt

Fredag 11. februar ble en historisk dag for det mest folkerike landet i Nord-Afrika. Det egyptiske folk hadde demonstrert fredlig i to uker med krav om større politisk frihet og avskaffelse av unntakslovene president Hosni Mubarak innførte da han kom til makten i 1981. Mubarak har styrt udemokratisk siden han kom til makten, og landet har hatt flere likhetstrekk med et diktatur under Mubaraks styre. Han har begrenset ytringsfriheten, pressefriheten og retten til å demonstrere. Derfor var hans avgang helt elementær for det virkelige demokratiets utvikling i Egypt.

Nå styres landet av Mubaraks tidligere regjering, med et militærstyre på toppen. Selv om tilstanden i Egypt er forholdsvis stabil for øyeblikket, er det svært viktig at folket presser på til en ny, demokratisk valgt regjering kommer på plass. Det er viktig at vi som et av verdens mest demokratiske land, viser det egyptiske folket vår støtte i deres kamp for demokrati og menneskerettigheter. Arbeidet med å utarbeide en ny grunnlov er i gang og etter planen avholdes det nytt valg i september. Innen den tid er forhåpentligvis Mubaraks innskrenkninger på antall kandidater som kan stille til valg, lengden på valgperioden og de udemokratiske demonstrasjonsbestemmelsene fjernet fra grunnloven.

onsdag, februar 09, 2011

Klimakamp er fattigdomsbekjempelse!

Klimaendringene er urettferdige. De viser ikke nåde, og rammer i stor grad verdens aller fattigste. I Uganda er hovedeksportvaren kaffe. Dersom temperaturen øker med bare 2 grader, så vil hele grunnlaget for kaffedyrking i Uganda forsvinne. Dette betyr at millioner av mennesker mister inntektskilden sin, og at de blir stående uten noen som helst form for sikkerhet i fremtida.

I Bangladesh lever store deler av befolkningen av risproduksjon, en vekst som krever helt spesifikke vekstforhold. Ettersom temperaturen øker på jorda, smelter mer og mer av snøen i isbreene i Himalaya. Dette fører til flom i det flate landet, hvor rismarkene oversvømmes av vann og avlingene blir ødelagt. Når isbreene tar slutt blir det tørke.

Værforholdene blir stadig mer ekstreme, og i mange land har folk ikke midler til å beskytte seg mot flom, tørke, jordskjelv og orkaner. Hjem blir ødelagt, arbeidsplasser revet bort og menneskeliv ødelagt.

Klimatiltak er ikke noe vi må gjøre for å redde oss selv, eller for å etterleve internasjonale avtaler. Vi må gjøre det for verdens fattigste. Derfor er det spesielt viktig at vi sier et klart nei til mer klimafiendtlig utvinning av olje. La oss begynne med å si nei til olje i Lofoten, Vesterålen og Senja!


Hildegunn Fallang (20),

listekandidat i Oppland